LUKTFJERNER – MOT MUGG, RØYK OG VOND LUKT

Har du et hus, en bil, en båt eller et annet rom som er utsatt for dårlig lukt eller mugg? Leter du etter en luktfjerner som kan gi godt og effektivt resultat?

En ozongenerator bruker oksygenet i luften og omdanner det til ozon som fjerner all dårlig lukt.

Det kan høres for godt ut til å være sant, men det er det ikke. Ozon er et naturlig stoff som i dag brukes til de mest grunnleggende funksjonene i samfunnet. For eksempel brukes ozon til å rense grønnsaker og frukt for rester etter plantevern- og insektmidler og til produksjon av legemidler og smøremidler. Det brukes også til vannrensing i vannverk og desinfeksjon av klesvask i helsevesenet og i matvarebransjen.

Luktfjerner mot mugg, røyk og annen dårlig lukt

Dårlig lukt oppstår gjennom et molekyl som oksiderer, og som derfor kan behandles med ozon. Blant de vanligste dårlige luktene vi ønsker å fjerne, topper mugg- og røyklukt listen. Det er fullt mulig å fjerne begge disse ved hjelp av ozonbehandling. Ozon neutraliserer også selve muggsoppen, ved å drepe muggsporene som sprer mugglukten. For å avdekke om mugglukten kommer fra en pågående fuktskade, er det viktig med en kontroll før ozonbehandlingen. For å få et permanent resultat, må fuktskaden utbedres før ozonet kan fjerne mugglukt og -sporer.

Luktborttagare med ozon mot mögel

Luktfjerner for deg med allergier

Ozon fjerner ikke bare dårlig lukt og mugg. Ettersom ozon også reagerer med allergener, kan gassen hjelpe deg som er allergiker. De med pelsdyrallergi kan – etter en ozonbehandling – oppholde seg rommene som tidligere var kontaminert med allergener.

Hvordan fungerer ozonbehandlingen?

En ozonbehandling av et rom gjennomføres med en ozongenerator. Ozongeneratoren lager ozon av oksygenet i luften ved hjelp av elektriske utladninger. Ozonet fyller rommet og trenger inn i alle typer materialer og hver eneste krok – selv der du ikke kommer til når du gjør rent. Ozonet finner forbindelser det reagerer med og eliminerer alt av dårlig lukt.  Ozonmolekyler som ikke reagerer med andre forbindelser spaltes og blir til oksygenatomer. De uønskede stoffene brytes ned til karbondioksid og vann.

En ozonbehandling tar vanligvis to timer per 30 kvm. Du kan behandle alle slags rom, slik som biler, båter, krypkjellere, et enkeltrom eller hele hus. Det viktige er at du har riktig ozongenerator til størrelsen på rommet. Desto større rom, jo kraftigere ozongenerator trenger du. Du kan selvfølgelig behandle deler av større rom om gangen, for eksempel et enkelt rom istedenfor et helt hus.

Noen mener det er enklere å gjennomføre en full behandling enn å risikere at eksempelvis muggsporer spres mellom rommene. Den risikoen øker om du bare behandler ett rom om gangen.

Etter at behandlingen er ferdig, skal rommet stå i ytterligere i to timer for at ozonet skal omdannes til oksygen. Selv etter to timer kan de med god luktesans merke en lukt som minner om klor.

Les mer: Ozonbehandling med ozonapparat

Følgende må vurderes ved bruk av ozon til luktfjerning

Du skal ikke oppholde deg i rommet som behandles med ozon. Ozon er ikke sunt å puste inn. Som forberedelser til ozonbehandling må du:

  • Tette rommet som skal behandles, slik at ozonet ikke lekker ut. Det bør gjøres ved å teipe lufteventiler dør- og vindussprekker, eller bruke byggplast som nødvendig i åpninger uten dør.
  • Åpne opp i områdene du vil ozonet skal behandle, for eksempler garderober og skap.

Les mer: Fjerne lukt med kjerringråd (ekstern lenke)

Vanliga spørsmål om luktfjerner og mugg

Kan du fjerne lukt fra mugg, røyk og annen dårlig lukt med ozon?

Ja, alle typer dårlig lukt går an å behandle og fjerne med ozon. Ozon er en naturlig måte å fjerne vond lukt på. Ozon tar til og med bort mugglukten, men du må fortsatt ta bort selve muggskaden og fikse fuktproblemet. 

Du trenger ikke å være redd for din egen sikkerhet når du bruker våre ozongeneratorer på riktig måte. 

Er en ozonbehandling farlig?

Ozon er farlig og kan gi irritasjoner om gassen pustes inn. En korrekt gjennomført ozonbehandling med luktfjernerne fra Ozoneair er derimot ufarlig. Du stiller inn behandlingen etter kvadratmeterstørrelsen på rommet, og ut ifra innstillingene slår apparatet seg av automatisk. Med andre ord, du trenger aldri å være i rommet mens det er ozon i luften.

Noen planter er ømfintlige for ozon og kan få brune flekker på bladene om de utsettes for ozon. Enkelte kan merke at ozon irriterer øyne og hals, hvilket er grunnen til at rommet som behandles ikke skal benyttes.

Hvor lang tid tar en ozonbehandling?

En behandling for å fjerne lukt i et rom med vond lukt tar ca. 2 timer for hver 30 kvm.

Er resultatet fra luktfjerningen permanent?

Ja luktfjerneren tar bort all lukt permanent. Ved mugglukt må du sørge for at fuktskaden utbedres så det ikke produseres nye muggsporer.

Kjøp luktfjerner fra Ozoneair.

Fjerne mugg og lukt fra alle typer rom med en av de effektive luktfjernerne. Finn den som passer ditt behov. Det er lett å velge en modell ut i fra størrelsen på det rommet som skal saneres for dårlig lukt og mugg.